Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisi (EMDR) terapisi complike bir travmayi iyileştirebilir mi?Can EMDR cure a complex trauma?

Description

Amaç
Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisi (EMDR), uyarlanabilir bilgi işleme modeline dayalı olarak yapılandırılmış bir dizi protokol ve prosedürden oluşmaktadır. Yapılan çalışmalarda EMDR terapisinin, travmanın tedavisine ilişkin etkili bir yöntem olduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın iki amacı vardır: Birincisi, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (aile içi şiddet, cinsel istismar, kendilik algısında değişmeler, dissosiyatif amnezi ve depersonalizasyon, kalıcı disfori, kendini yaralama ve süreğen intihar düşünceleri) belirtileri taşıyan ve 35 yaşında olan danışanın travmasını iyileştirmesine yönelik EMDR terapisinin etkisini incelemektir. İkincisi ise, terapi öncesinde uygulanan MMPI klinik alt boyutları ve psikolojik belirtilerinin şiddetini azaltmada EMDR terapisinin etkisinin olup olmadığı araştırmaktır.

Yöntem
Çalışmada olgu sunumu yöntemi kullanılmıştır. 35 yaşında geçmişinde birden çok travmatik yaşantıya maruz kalmış, psikiyatrik olarak tanı olarak Anksiyete Bozukluğu tanı varlığı olan kadın danışan ile 12 seans EMDR seansı yapılmıştır. Diğer yandan danışana DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi (PCL-5), MMPI ve SCL-90 ölçekleri uygulanmıştır.

Bulgular
Terapi öncesinde ve sonrasın yapılan ölçümler kıyaslandığında, terapi sonrasında danışandaki DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi (PCL-5), MMPI ve SCL-90 ölçekleri puanlarının şiddetinde önemli bir düşüş olduğu ve bu düşüşe bağlı olarak kayda değer miktarda iyileşme saptanmıştır. Örneğin, terapi öncesi TSSB puanı 54 iken terapi sonrası bu puan 24’e düşmüştür. SCL-90 genel semptom indexi 2.43 iken terapi sonrası bu puan 1,10 puana kadar düşmüştür. MMPI klinik alt boyutlarında terapi öncesinde puanlar Pt (75), Pd(75), Hs(67), D(68), Pa(77) ve Hy(82) iken terapi sonrasında bu puanlar Pt (65), Pd(60), Hs(62), D(56), Pa(58) ve Hy(60) şeklinde düşüş göstermiştir.

Sonuç
EMDR terapisi, komplike travmaları iyileştirmede ve MMPI klinik alt boyutlarında ve Psikolojik Belirtilerin azaltılmasında etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan ruh sağlığı uzmanları EMDR terapisini seanslarda kullanabilir. Anahtar Kelimeler: Komplike Travma, EMDR, MMPI,SCL-90

Objective
Eye movement desensitization and reprocessing therapy (EMDR) consists of a structured set of protocols and procedures based on an adaptive information processing model. Studies have emphasized that EMDR therapy is an effective method for the treatment of trauma. In this context, the study has two aims: First, it is aimed to heal the trauma of the 35-year-old client who has symptoms of Post Traumatic Stress Disorder (domestic violence, sexual abuse, changes in self-perception, dissociative amnesia and depersonalization, permanent dysphoria , self-mutilation and persistent suicidal thoughts). To examine the effect of EMDR therapy. The second is to investigate whether EMDR therapy has an effect on reducing the severity of MMPI clinical sub-dimensions and psychological symptoms applied before therapy.

Method
Case report method was used in the study. A 12-session EMDR session was conducted with a 35-year-old female client who had been exposed to multiple traumatic experiences in her past and had an anxiety disorder as a psychiatric diagnosis. On the other hand, the Post Traumatic Stress Disorder Checklist (PCL-5), MMPI and SCL-90 scales for DSM-5 were administered to the client.

Format

Conference

Language

Turkish

Author(s)

Mahsum Avca

Original Work Citation

Avci, M. (2022, October). [Can EMDR cure a complex trauma?]. Presentation at the International Conference on Evolving Trans in Interdisplinary Research & Practices, Manhattan, New York City, NY. Turkish

Citation

“Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme terapisi (EMDR) terapisi complike bir travmayi iyileştirebilir mi?Can EMDR cure a complex trauma?,” Francine Shapiro Library, accessed May 6, 2024, https://francineshapirolibrary.omeka.net/items/show/28099.

Output Formats