Pandemi dönemi travmalarda çocuklar ve ailelerle EMDR uygulamalarıEMDR practices in trauma in pandemic period with children and families

Description

Sağlıkla ilgili bir sorun olduğunda hem çocuklar, hem de yetişkinler yaşamlarının tehdit altında olduğunu düşünür, kaygılanırlar. Bu durumda belirsizlik de söz konusu ise kafaları iyice karışır ve baş etme becerileri zayıf olanlarda travma semptomları gelişir. Bu yılı kaotik hale getiren Yeni Koronavirüs hastalığı (COVID-19) pandemisi, çocukların ruh sağlığını da olumsuz olarak etkilemektedir. Çocuklar kendilerini korunmasız hissettiklerinde, günlük rutinleri bozulduğunda kendilerini, duygularını, düşüncelerini yönetmekte güçlük çekerler. Onları koruyup, kollayacak yetişkinler sağlıklı tepkiler gösteremezlerse Travma Sonrası Stres Bozukluğu kaçınılmaz olur. Bu nedenlerle, pandemide çocukların ve yetişkinlerin ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek için pek çok ülkede “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme (EMDR)” terapisinden yararlanılmaktadır. EMDR psikoterapi yöntemi, bireyleri yaşadıkları travmatik olaya duyarsızlaştırarak ve travmatik anıları yeniden işlemlemelerini sağlayarak, anlam verme becerilerini geliştirmeyi hedefler. Ülkemizde de çocuk ve yetişkinleri, pandeminin yarattığı travmaya duyarsızlaştırmak ve baş etme becerilerini güçlendirmek amacıyla EMDR uygulamaları yapılmaktadır. Ulusal EMDR Derneğinin, Mart 2020 tarihinden bu yana gönüllü EMDR terapistleri online ya da yüzyüze destek vermekte, olumlu sonuçlar elde etmektedirler.

When a problem occurs related to health, both children and adults get anxious due to the risk of their lives. In this situation, if there is also uncertainty, people get confused and the ones who have poor coping skills develop trauma symptoms. COVID-19 pandemic which turned this year into chaos is also affecting the mental health of children in a very negative manner. When children feel unsafe they experience difficulties managing themselves, their emotions, and thoughts. If adults who should protect and reassure them don’t show healthy reactions, Post Traumatic Stress Disorder is inevitable. For these reasons, many countries are benefiting from “Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)” therapy to be able to protect and improve the mental health of children and youth. EMDR therapy aims to desensitize individuals to the traumatic event that they once experienced, helping them to reprocess the traumatic events and improve their reasoning skills. In our country, National EMDR Association is offering volunteer online and face to face support from March 2020 and achieving many positive outcomes.

Format

Book Section

Language

Turkish

Author(s)

Ümran Korkmazlar
Sevim Berrin İnci İzmir
Melis İpçi

Original Work Citation

Korkmazlar, Ü., İnci İzmir, S. B., & İpçi, M. (2020). [EMDR practices in trauma in pandemic period with children and families]. In E. S. Ercan, Ç, Yektaş , A. E. Tufan and Ö. Bİlaç (Eds.), COVID-19 Pandemic and Child and Adolescent Mental Health, 1st Edition (pp. 132-135). Ankara: Turkiye Klinikleri. Turkish

Citation

“Pandemi dönemi travmalarda çocuklar ve ailelerle EMDR uygulamalarıEMDR practices in trauma in pandemic period with children and families,” Francine Shapiro Library, accessed April 28, 2024, https://francineshapirolibrary.omeka.net/items/show/28526.

Output Formats