Bir annenin EMDR terapisi sonrası çocuğunun okul başarısızlığında dramatik düzelme Improvement in school failure in a child after EMDR therapy of a mother

Description

Karmaşık ve çok yönlü bir karaktere sahip olan okul başarısızlığı, öğrencinin sahip olduğu düşük notlar ile kapasitesinin arasında bir farklılığın bulunmasıdır. Okul başarısızlığında altta yatan psikiyatrik bozukluklar etken olabilmekle birlikte ailesel faktörlerinde önemli olduğu gösterilmiştir. Cinsel istismar; bir çocuk ve bir erişkin arasındaki ya da birinin diğerinden yaşça önemli ölçüde daha büyük olduğu veya birinin diğerine zor kullandığı iki çocuk arasında meydana gelen cinsel davranış olarak adlandırılmaktadır. Çocuklukta cinsel istismara uğramış bireyler, erken dönemde, sıklıkla aile ve sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşayabilmektedir. Ayrıca bu bireylerde erişkin dönemde, eş ve çocuklarına karşı ihmal ve kaçınma davranışı gözlemlenebilmektedir. Biz bu yazıda, çocuğun tedavisine ek olarak cinsel istismar öyküsü olan anneye EMDR terapisi verildikten sonra çocuğun okul başarısızlığı ve depresyonundaki dramatik düzelmeden bahsettik.

School failure is presence of difference between capacity and grade of student, which is a complex and multifaceted condition. It has been shown that although underlying psychiatric diseases may play role, familial factors are also important in school failure. Sexual abuse is defined as sexual behavior between a child and adult or between two children, one of which is markedly older or is using force for sexual behavior. The individuals subjected to sexual abuse at childhood often experience problems in familial and social relationships at early period. In addition, negligence or avoidance behaviors can be seen against their partner or children at adulthood. We report dramatic improvement in school failure and depression in a child in whom EMDR therapy was provided to mother with history of sexual abuse in addition to treatment of child.

This case was presented as a poster at the 28th National Child and Adolescent Psychiatry Congress on May 9-12, 2018.

Format

Journal

Language

Turkish

Author(s)

Şermin Bilgen Ulgar
Hamza Ayaydin

Original Work Citation

Bilgen Ulgar, Ş., & Ayaydin, H.   (2018). [Improvement in school failure in a child after EMDR therapy of a mother]. Journal of Harran University Medical Faculty, 15(3), 269-272. Turkish

Citation

“Bir annenin EMDR terapisi sonrası çocuğunun okul başarısızlığında dramatik düzelme Improvement in school failure in a child after EMDR therapy of a mother,” Francine Shapiro Library, accessed May 2, 2024, https://francineshapirolibrary.omeka.net/items/show/26199.

Output Formats